Dubinsko pranje sedišta auta

Dubinsko pranje sedišta

Automobil je naš drugi dom, u njemu provodimo dosta vremena svakog dana i želimo da nam vožnja bude prijatna. Da li je i vama čistoća izuzetno bitna kako bi se ugodno osećali tokom vožnje?

Ali ne brinite, gotovo sve fleke i mrlje moguće je ukloniti, a to nam omogućava dubinsko pranje sedišta.

Najveću površinu automobilskog enterijera zauzimaju sedišta, a ujedno su i mesta koja se najviše prljaju a najteže čiste. Hrana, piće, cigarete, razne torbe ali i kućni ljubimci znaju da budu uzročnici fleka na sedištima.

Zašto propagiramo redovno čišćenje sedišta u automobilu?

Zapitajte se, koliko puta godišnje ste čistili enterijer vašeg mezimca? A pitanje i za ekstremiste, da li se uopšte sećate kada ste poslednji put čistili unutrašnjost automobila? Znamo da vam je dosadna ta priča koju svi koji se bavimo ovim poslom propagiramo, ali zaista je veoma korisno čistiti sedišta auta

S obzirim da provodite dosta vremena u vožnji, cirkulišete po celom gradu, ulazite u razne prostorije kroz koje dnevno prođe ogroman broj ljudi. Na vašoj odeći se tokom dana skuplja prljavština, prašina, mnogi štetni mikroorganizmi koje prvo prenesete na sedište automobila, a zatim prenosite i u vaš dom.

Čak i kada vam na pogled deluje da su sedišta čista, one nemaju vidljive mrlje ili fleke, ali su sigurno pune prašine. Testirajte, udarite rukom u sedište i vidite šta će ih njih izaći.

Redovno održavanje higijene automobila je posebno važno i preporučuje se osobama koje su alergične na grinje i prašinu. Simptomi alergije kao što su curenje nosa, kijanje i svrab u očima mogu vam obziljno ometati vožnju i ugroziti sigurnost vas ali i ostalih osoba u vozilu.

Kako očistiti sedišta u automobilu u sopstvenoj režiji?

Dešava se period kada imamo dosta obaveza i opravdano niste očistili unutrašnjost auta. Ali nemojte totalno zapustiti, pronađite malo slobodnog vremena da sami uradite to koliko je moguće.

Čišćenje sedišta u sopstvenoj režiji je moguće, svakako se i preporučuje da na taj način održavate neki osnovni nivo higijene. Usisivačem možete pokupiti površinski sloj mrvica, prašine i grinja. Ali uz pomoć nekih starih trikova možete malo i osvežiti sedišta.

Za tako nešto potrebna su vam dva sastojka. Soda bikarbona univerzalno sredstvo za čišćenje gotovo svega u kući, pa tako i automobilskog sedišta. Samo je potrebno znati pravi način da to učinite, a mi ćemo vam dati dva predloga.

Prvi način je da u rasprskivaču napravite smesu od 5 kašina sode bikarbone i 0,5L vode. Zatim poprskate sve površine koje želite da operete. Drugi način je da u rasprskivač sipate samo vruću vodu, poprskate površine na nameštaju i zatim pospete sodu bikarbonu. Pre i posle nanošenja ovog sredstva dobro usisajte.

Dubinsko pranje sedišta u kolima

Ako vam trik sa sodom bikarbonom ne uspe pri uklanjanju nekih većih mrlja od pića, hrane ili kućnih ljubimaca jedino vam preostaje dubinsko pranje sedišta. 

Najbolji način za detaljno uklanjanje gotovo svih fleka i mrlja iz sedišta, bez obzira na materijal. Mašine koje koristimo prilikom ovog procesa izvlače sve prljavštine iz sedišta na dubini do 5cm. Nakon dubinskog pranja, sedišta će biti bukvalno kao da ste postavili nova.

Nemojte olako shvatiti pranje unutrašnjosti automobila. Ukoliko se pranje i sušenje ne uradi po pravilima, bez obzira da li sami prali ili to uradi neki amater pomoću mašine, pojaviće se fleke i neprijatni mirisi. Zato dobro razmislite kome ćete poveriti čišćenje sedišta ili kompletno dubinsko pranje automobila

Proces dubinskog pranja sedišta

Dubinsko pranje sedišta je deo celokupnog dubinskog pranja automobila. Samo pranje nije toliko komplikovano i kratko traje, u zavisnosti od stanja sedišta. Najveći deo procesa odlazi na sušenje nakon pranja.

Prvi korak prilikom dubinskog čišćenja sedišta je usisavanje. Pre svega dubinski usisamo svaki deo sedišta, čak i one nepristupačne delove pomoću specijalnih dodataka. Zatim sledi proces pranja koji se sastoji iz 3 dela:

  • prskanje rastvora vode i praška na površinu,
  • trljanje površine specijalnim četkama,
  • dubinsko usisavanje vode i prljavštine.

Kada sve završimo sledi sušenje, jer uvek mora ostati mali proces vlage u sedištima koje nije moguće izvući mašinama. Sušenje je individualno, zavisi od spoljne temperature, a praksa je pokazala da na višim temperaturama traje do 2-3h, dok na nižim i do 6h. Tako da u većini slučajeva kada sedišta operemo ujutru, sutradan možete koristiti za vožnju.

Dubinsko pranje sedišta – Cena

Pitate se koliko često se preporučuje dubinsko pranje sedišta? Zavisi od upotrebe, zaprljanosti i da li vam smeta pristustvo prašine i grinja tokom vožnje. U idealnom slučaju savetujemo pranje na svakih 2 meseca, a ukoliko stanje nije toliko kritično možete i 3-4x godišnje uz redovno samostalno održavanje.

Ova usluga uopšte nije skupa, zato se i preporučuje pranje toliko često. Nekada je to mogao da platiti samo neko sa “besnim” kolima, a danas to može priuštiti čak i neko ko vozi najjeftinije modele stare 20 i više godina. Uverite se i sami, pogledajte dubinsko pranje sedišta cene i biće vam sve jasno.

Previous Post
Newer Post

Leave A Comment

Zakaži